Fotograf i Stockholm - CARLOS ZAYA

Projekt Gothia Cup

Idag startar årets Gothia Cup. Förra året blev min kollega Eric Claesson och jag allt för nyfikna på vilka deltagarna egentligen är som utgör världens största fotbollsturnering för ungdomar. Vi ville möta spelarna nära och individuellt i förhoppning att ta del av berättelser och drömmar. Projektet pågår fortfarande men det går redan nu att ta del av några möten på DN Sport idag.

Länk till DN reportaget - http://www.dn.se/sport/fotboll/gothia-cup-en-turnering-med-manga-ansikten/

Fler bilder finns här.


Printar till Moving Art

Nu är printarna klara och återstår bara inramningen. Den 21 mars öppnar alltså den första utställningen med Moving Art Project i Stockholm och fortsätter därefter i nio andra städer runt om i landet. Exakt plats för utställningen och övriga platser uppdateras inom kort. Nu på fredag den 11 mars finns även möjlighet att hänga och mingla med alla kreatörer som ställer ut på Moving Art under en afterwork på Kåken i Stockholm. Jag kommer vara på plats och hålla mig kvar så länge energin flödar. Här hittar du eventet för fredagen. Kom och häng med oss!  


Moving Art Project 2016

I vår har jag fått nöjet att bli uttagen till att medverka under en konstutställning tillsammans med 100 andra konstnärer och kreatörer. Moving Art Project är en turnerande konstutställning med både nya och etablerade svenska konstnärer och bjuder på verk inom måleri, skulptur, foto, rörlig bild, design, mode, musik och gatukonst. Projeket är skapat av konstnärerna Anna Gyllenklev och Helen Silvander med syftet att tillgängliggöra det offentliga utrymmet för etablerade och icke etablerade konstnärer och skapa en plattform som bjuder in till ett diversifierat konstutbyte med en bred publik. Personligen betraktar jag mig själv inte som någon konstnär, dock är det väldigt roligt att få medverka med andra kreativa individer och dela med sig till en större publik. Jag kommer att medverka med 5 st bilder från mitt projekt Between Tides där samtliga bilder finns även till försäljning i en upplaga av 10. 

Utställningsturnén besöker 10 städer runt om i Sverige under perioden mars - maj 2016 och med start i Stockholm den 21 - 27 mars. 

För att se komplett turnéplan och läsa mer om projektet och utställningar, gör du bäst genom att gå in på movingartproject.se


Alexander Mahmouds debutbok “Mellan rummen”

Min vän och kollega Alexander Mahmoud har skrivit och get ut sin debutbok “Mellan rummen” (Atlas) där jag fått äran att fotografera till omslaget.

Alexander Mahmoud skriver om sin uppväxt i Grimslöv, om rasism, sin bror och kärleken till Shirin. Den första delen av boken är baserad på reportaget “Hem till byn” som publicerades i Re:public för dryga ett år sen. Och det har verkligen gått undan sen dess. För reportaget blev han också nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare. 

Jag har läst boken och både skrattat, blivit upprörd och känt igen mig. Som säkert som så många fler. Vill du ha ett ex av boken finns den att beställa på någon av dem vanligaste bokhandlarna på nätet. 

Läs recensionen på DN.  

 

 


Utställningar på Världskulturmuseet i Göteborg och Borås

Utställningen på Världskulturmuseet i Göteborg under MR-Dagarna.

Utställningen i Borås efter vandaliseringen.

Förra veckan hade jag en utställning av projektet Starkare Röst på Världskulturmuseet i Göteborg under MR-Dagarna. Jag fick samtidigt även delta i en panelsamtal om rasism och strukturell diskriminering samt också om positiva exempel på hur det går att organisera sig och ta lärdom av detta. Vandaliseringen av utställningen i Borås kom naturligt upp under samtalet och passade även på att berätta och informera om att bilderna var under nyproduktion för att ställas ut igen, vilket gjordes enligt plan och framgång. 

Nu är både utställningarna nedplockade för att hitta sin väg till en ny plats snart. Förhoppningsvis dyker nästa utställningen upp i Stockholm, dock inget fastställt ännu. 

Är kopplat till en förening, organisation, institut eller något liknande och är intresserad av att ställa ut bilderna? Eller känner du någon som skulle kunna vara det eller har en idé på en lämplig utställningsplats? Kontakta mig i så fall genom att skicka ett mail till info@carloszaya.com.


Utställning under Festival Illegal i Göteborg

Det är mycket som händer nu. Och den här veckan kommer inte bli mer sansat. Festival Illegal, som är en del av nätverket Ingen Människa är Illegal, öppnar med en ny festival i Göteborg den här veckan med olika tillställningar, allt från olika föreläsningar till poesikvällar. Jag kommer att medverka med en utställning av bilderna från reportaget ”Bakom varje siffra finns en människa” som jag arbetade tillsammans med journalisten Jörgen Lund för Dagens ETC. Utställning kommer att öppna imorgon tisdag 3/11 på KOMPANI 415 på Marketenterivägen 1, Kviberg. Dessvärre kommer jag inte vara på plats under öppningen men planerar att ta mig dit under helgen. 

Något annat som händer under veckan är en annan utställning av Starkare Röst på Världskulturmuseet i Göteborg under MR-Dagarna i helgen där jag även kommer medverka under ett panelsamtal. Mer om det kommer snart!

FB event - https://www.facebook.com/events/1659361864287409/
FB event tisdag - https://www.facebook.com/events/916278611797987/


Utställningen Starkare Röst vandaliserat

I fredags 30e okt blev min utställning Starkare Röst i Borås utsatt för vandalisering. Otroligt fegt och respektlöst. Detta följer inte bara senaste tidens hatbrott runtom i landet utan är även en attack mot yttrandefrihet och demokrati. Det är även en symbol på hur EU-Migranter allt för ofta bemöts och behandlas. Jag förstår verkligen inte hur man kan bli så provocerad av bilderna och väljer att förstöra. Detta visar ännu mer hur viktigt det är att lyfta fram marginaliserade människors röst i samhället. Bilderna ska tryckas på nytt och sätts upp igen nästa vecka. Har personerna gjort detta i tron att tysta ner någon så har de definitivt inte tänkt klart. 

Borås Tidninghttp://www.bt.se/boras/fotoutstallning-vandaliserad-otroligt-respektlost/
Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6291205

Foto: Pär Sandin, Sveriges Radio


Utställning - Starkare Röst

I veckan öppnade den tredje utställning av mitt projekt Starkare Röst i Borås. Det är verkligen så grymt fantastkt  att få chansen att sprida budskap, berättelser och skapa engagemang. Att ställa ut på offentliga rum är alltid något som jag allra helst föredrar och väljer framför mer traditionella gallerier. Det offentliga rummet tillhör och finns mer lättillgängligt för allmänheten och skapar ett engangemang som traditionella gallerier oftast saknar. I mitt tycke i alla fall. Dock kan gallerier vara en bra samlingsplats för likasinnade människor som kan dela erfarenhet, kunskap och inspireras av varandra. 

Nåväl, utställningen i Borås pågår fram till den 15 november. Det är alltså gott om tid att passa på och besöka utställningen. Jag kommer själv att försöka ta mig tiden för en avstickare under mitt besök i Göteborg för ett panelsamtal på Världskulturmuseet om drygt två veckor. Mer om det lite senare! 

Missa nu inte utställningen!  


Re:public 10 års jubileumsnumret är klart!

Det har varit en minst sagt intensiv och lång vecka på tidningen Re:pubic. Jag har varit bildredaktör för mitt första nummer av tidningen och tillsammans med hela grymmaste redaktionen satt ihop 10 års jubileumsnumret!  Det är hela 100 sidor tjockt (tjockast hittills) och fyllt med dokumentära reportage och berättelser från hela världen. Det har varit verkligen en utvecklande och rolig process och jag ser galet mycket emot att fortsätta sätta ihop i mitt tycke Sveriges bästa och viktigaste reportagetidskrift. 

Vill du ha ett ex av jubileumsnumret tecknar du prenumeration på www.tidningenrepublic.se/prenumerera senate idag söndag 4 sep! 


Publicerat.

Jag har framöver tänkt fortsätta att hålla liv på bloggen och skriva lite om allt möjligt som händer runtomkring mitt arbete som fotograf och bildredaktör. Jag kommer bland annat att dela med mig av senaste publicerade uppdrag, kommande och pågående utställningar samt tankar och funderingar kring olika arbetssätt och utmaningar. Längst vägen hoppas jag att kunna motivera och inspirera er som läsare precis som jag blir av så många andra duktiga kreatörer. 

Tänkte börja med en publicering på tidningen Re:public med ett reportage om ett nätverk i Maputo, Moçambique som arbetar med att utbilda män att ta mer ansvar i hemmet och bidra till ett mer jämställt tänkande och agerande. Detta reportage gick i senaste numret och precis innan jag fick äran att bli bildredaktör på Re:public. 

Using Format